ΘΕΑΤΡΙΚΟ

Στο παρακάτω θεατρικό υπάρχουν 14 ρόλοι…..διαλέξτε από έναν, διαβάστε το κείμενο και………ΠΑΜΕ!!!!

Πρόεδρος: Παρακαλώ, παρακαλώ ησυχία! Ησυχία στο ακροατήριο! Αρχίζει η συνεδρίαση. (χτυπά το καμπανάκι)
Δικαστής 1: Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, μαζευτήκαμε σήμερα στο δικαστήριο για να δικάσουμε δύο υποθέσεις. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Πρόεδρος: Υπόθεση πρώτη. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού μας υπέβαλλαν μήνυση στον κύριο Λύκο Λυκόπουλο και την οικογένειά του. Παρακαλώ να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου.
Δικαστής 1: Ελάτε κύριε Λυκόπουλε.
Λύκος: Καλημέρα σας. Από δω η γυναίκα μου, η κυρία Λύκαινα Λυκοπούλου και τα παιδιά μου τα λυκοπουλάκια.
Δικαστής 2: Λοιπόν, κύριε Λύκε, κατηγορείστε ότι κατεβαίνετε από το βουνό, επιτίθεστε στα κοπάδια των κτηνοτρόφων και κατασπαράζετε ένα σωρό πρόβατα.
Κτηνοτρόφος 1: Σωστά. Εμένα μου έφαγαν πέντε πρόβατα. Έγιναν μεζές στο τραπέζι του λύκου!
Κτηνοτρόφος 2: Κι εμένα άλλα τρία. Χώρια, που μας κόβεται το αίμα όταν τους βλέπουμε μπροστά μας!
Κτηνοτρόφος 3: Αμ τι να πω εγώ που μου έφαγαν δέκα; Πάει όλο το βιος μας κύριοι δικαστές! Πως θα ζήσουμε αν μας τρώνε συνέχεια τα άσπρα παχουλά μας προβατάκια;
Πρόεδρος: Τι έχετε να δηλώσετε λοιπόν; Δέχεστε την κατηγορία; Κύριε Συνήγορε, σας ακούμε.
Δικηγόρος: Κύριε πρόεδρε, δεν θα αρνηθούμε την κατηγορία. Πράγματι οι πελάτες μου έφαγαν τα πρόβατα. Όμως ο κύριος Λύκος επιθυμεί να απολογηθούν μόνοι τους.
Δικαστής 2: Ορίστε λοιπόν, κύριε Λυκόπουλε. Σας ακούμε. Είμαστε όλο αυτιά!
Λύκος: Κύριε πρόεδρε, κύριοι δικαστές, αγαπητοί χωριανοί. Τα τελευταία χρόνια όλο με κατηγορούν. Γι' αυτό αποφάσισα να διαμαρτυρηθώ. Ήρθε η ώρα να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Καταρχήν, οι πρόγονοί σας με τιμούσαν σχεδόν σαν θεό. Ξέρετε ότι ο θεός Απόλλων ονομαζόταν και Λύκειος; Από πού νομίζετε; Από σας; Από μένα, που το όνομά μου έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη φως. Για ανοίξτε και κανένα λεξικό! Λυκόφως, λυκαυγές, λύκος.
Λύκαινα: Ξέρετε πόσα χωριά έχουν το όνομά μας; Λυκοτρίχι, Λυκοστάνη, Λυκοτρύπι, Λυκόβρυση και αμέτρητα άλλα. Από όλα τα θηλαστικά έχουμε τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας. Υπάρχουμε εδώ και 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι μας κυνήγησαν σε όλο τον κόσμο. Δεν αντέχουν φαίνεται το γεγονός ότι είμαστε πολύ έξυπνοι και ζηλεύουν τη θαυμαστή μας κοινωνική οργάνωση.
Λυκάκι 1: Σωστά. Γνωρίζετε ότι σε 14 χώρες της Ευρώπης δεν έχει μείνει ούτε κοκκαλάκι από το είδος μας. Κι εδώ στην Ελλάδα έχουμε εξαφανιστεί εντελώς από την Πελοπόννησο.
Λυκάκι 2: Για ποιο λόγο τόση καταδίωξη; Εντάξει, το παραδεχόμαστε ότι έχουμε ορμήξει πολλές φορές σε κοπάδια.
Λυκάκι 3: Ναι, αλλά για σκεφτείτε! Πού πήγαν τα πολλά ζαρκάδια, τα ελάφια και τα αγριογούρουνα που βρίσκαμε άλλοτε άφθονα στη φύση;
Λυκάκι 4: Τα κυνηγήσατε εσείς οι άνθρωποι τόσο, που δεν αφήσατε τίποτα για μας. Έτσι, αναγκαζόμαστε να τρώμε τα κτηνοτροφικά ζώα και να ψάχνουμε τροφή στους σκουπιδότοπους.
Λυκάκι 5: Αμ, το άλλο; Καταστρέψατε με μανία όλα τα δάση για να φτιάξετε δρόμους, τεχνικά έργα, τουριστικές εγκαταστάσεις και βοσκοτόπια χωρίς να σκεφτείτε τις συνέπειες. Εμείς και τα άλλα ζώα του δάσους πού να ζήσουμε;
Λύκος: Τώρα θα σας πω και κάτι που κανονικά δεν έπρεπε να το πω, αλλά εδώ που έφτασαν τα πράγματα. Κάποτε, εδώ στην Ελλάδα, δυσκολευόμουν να πλησιάσω τα κοπάδια. Ο λόγος; Τα πιστά τσοπανόσκυλα που δεν άφηναν από τα μάτια τους το κοπάδι. Ποπό, τι τσοπανόσκυλα ήταν αυτά! Ακόμη κι εγώ τα θαύμαζα. Τώρα όμως, δε συναντώ πια τόσο συχνά αυτούς τους άξιους εχθρούς. Σα να μου φαίνεται πως από τις πολλές διασταυρώσεις. ξέχασαν πια τη ράτσα τους και πώς φυλάνε ένα κοπάδι.
Λύκαινα: Εσείς όμως, αντί να προστατέψετε τα κοπάδια σας κοιτάτε να μας σκοτώνετε ακόμη και τώρα που είναι πια παράνομο. Δεν το ξέρετε ότι από το 1993 είμαστε προστατευόμενο είδος; Ότι απαγορεύεται η χρήση δηλητηρίων για την εξόντωσή μας;
Λυκάκι 5: Το ξέρετε ότι φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο δάσος; Τόσα και τόσα λυκάκια αιχμαλωτίζουν οι άνθρωποι και τα εκπαιδεύουν για να καμαρώνουν ότι έχουν άγριους φύλακες.
Λύκος: Στο κάτω κάτω της γραφής σας αποζημιώνουν για τα ζώα που σας τρώμε και σας δίνουν και τσοπανόσκυλα για τη φύλαξη των κοπαδιών σας. Μήπως τελικά αντί να είμαστε κατηγορούμενοι, πρέπει να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε;
Πρόεδρος: Μάλιστα. μάλιστα. Για να σας απαντήσουμε πρέπει πρώτα να συσκεφτούμε.
Λοιπόν, μετά τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κηρύσσουμε την οικογένεια του κύριου Λυκόπουλου καθώς και όλων των λύκων της περιοχής μας ΑΘΩΟΥΣ !
Δικαστές και πρόεδρος: Αθώοι οι κατηγορούμενοι!
Λύκοι: Ζήτω! Ζήτω!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License